top of page

Zöldkártya mostantól már fekete-fehér lesz!

2020. Július 24-én hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely a jövőben lehetővé teszi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártya fekete-fehér alapon történő kibocsátását. A járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatti munkaszervezési nehézségekre való tekintettel átmeneti időszakot biztosít az átállásra. Szeptember 30-ig így zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október elsejétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki.


Melyik országokban mehetünk fekete-fehér kártyával?

A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ennek keretében egyes országok (köztük az összes uniós tagállam) külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.


Melyik országokban nem mehetünk fekete-fehér kártyával?

Azokban az országokba amelyek csak a Zöldkártya Rendszerben vesznek részt. A szomszédos országok közül csak Ukrajnába való belépés esetén kell zöldkártyával rendelkezni. Azonban vannak olyan országok, ahol a Magyar Biztosítók Szövetsége javasolja, higy vigyünk Zöldkártyát. Erről bővebben itt lehet tájokozódni: https://mabisz.hu/nemzeti-iroda/


Miért lehet fekete-fehér a zöld helyett?

A hagyományos, papír alapú igazolások néhány éve bevezetett elektronikus terjesztésének lehetőségével már eddig is több biztosító élt, több tízezer zöldkártya jutott el ily módon az ügyfelekhez. A zöldkártyák használatának további egyszerűsítése érdekében nemzetközi megállapodás született, hogy az egyes, ehhez csatlakozó tagállamok, illetve biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást.


Melyik biztosítók érintettek?

A Zöldkártya Rendszer hazai szervezete, a MABISZ által működtetett Nemzeti Iroda mindegyik, a kgfb-vel foglalkozó biztosító számára engedélyezi a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását. Ezen tagjaival egyeztetve. ugyanakkor A digitalizáció további erősödése, az elektronikus kapcsolattartás az ügyfelekkel a járványveszély idején különösen fontos mindenki számára. Kedvező szolgáltatás az is, hogy több biztosítónál az elektronikus igénylésnek köszönhetően akár hétvégén vagy az utazás megkezdése után is beszerezhető a zöldkártya, amely fekete-fehér formátumban már könnyen nyomtatható lesz.

42 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page