top of page

Alulbiztosítottság elkerülése lakásbiztosításoknál. DE MIT IS JELENT EZ?

Miért érdemes a lakás- vagy épületbiztosítási szerződésedben lévő biztosítási összegeket időszakonként ellenőrizned?

Mit jelent az alulbiztosítottság?


Az alulbiztosítottság az az állapot, amikor a biztosított vagyontárgy tényleges – újraépítési vagy beszerzési - értéke meghaladja a szerződésben rögzített, kár esetén maximálisan kifizethető biztosítási összeget. Például, ha kigyullad és leég a házad, alulbiztosítottság esetén a biztosító nem fogja az újraépítéshez szükséges teljes költséget kifizetni neked. Ez lehetséges? A válasz igen!

A biztosítási szerződésben meghatározásra kerül:

  • a biztosítandó dolgot (ingatlan, vagyontárgyak stb.),

  • a biztosítási eseményeket, amire a biztosítási szolgáltatás szól (pl. vihar, betörés, beázás stb.), és a szerződésben rögzítésre kerülnek

  • a kockázatokhoz és a vagyontárgyakhoz tartozó biztosítási összeget, ami megmutatja, hogy egyes károk esetén maximálisan mennyit fizethet a biztosító

  • A biztosítási díjat ezek függvényében, illetve a díjfizetési paraméterek és kedvezmények alapján állapítja meg a biztosító!

Ha nem fogadod el a megadott adatok alapján kalkulált és megajánlott biztosítási összegeket, hanem alacsonyabb összeget adsz meg, akkor azt kockáztatod, hogy kár esetén a kifizetett kárösszeg nem fogja fedezni a javítás, újjáépítés vagy újrabeszerzés költségeit. És igen ebben az esetben nem a biztosító a hibás, hisz csak az általad megadott adatok alapján tud kockázatot vállalni.


Hogyan lehet ellenőrizni a biztosítási összeged?


Azt, hogy mennyi a szerződéskötéskor elfogadott biztosítási összeg, a kötvényeden tudod ellenőrizni az egyes vagyontárgyak és kockázatok (biztosítási események és szolgáltatások) mellett feltüntetve.

Ha a szerződéskötés óta módosítottatok a szerződésen tanácsadódat, biztosításközvetítődet is megkérdezheted, segítségünkre mindig számíthatsz!

Miért fontos a megajánlott biztosítási összeg és az értékkövetés?

Szerződéskötéskor az ajánlatkészítő rendszerek az általad megadott adatok alapján felajánlanak számodra egy optimális biztosítási összeget épületre és háztartási ingóságra, valamint a szolgáltatásokra vonatkozóan. Ez az az összeg, amit egy biztosítási esemény kapcsán maximálisan kifizethet a választott biztosító! Ha ezt elfogadod, ingatlanod, vagyontárgyaid nem lesznek alulbiztosítva, azaz, ha bekövetkezik a káresemény, akkor a biztosítási szolgáltatásként kifizetett pénzből gondoskodhatsz a javításról, újraépítésről, újravásárlásról. Ebben az esetben nem is szokták vizsgálni, hogy a szerződésed alulbiztosított-e, ha ingatlanod, vagyontárgyad részlegesen sérül. Ha úgy érzed, hogy neked extrább kivitelű, értékesebb ingatlanod vagy vagyontárgyaid vannak, akkor magasabb biztosítási összeget is választhatsz. Ezután minden évben kapsz egy értesítést, az ún. értékkövetési vagy indexálási levelet. Ebben az értesítőben - tekintettel az inflációra – javaslatot kapsz arra, hogy hogyan érdemes megemelni a következő biztosítási évre a maximálisan kifizethető biztosítási összegeket ahhoz, hogy szerződésed ne legyen alulbiztosított. A javaslatot nem vagy köteles elfogadni, de akkor kockáztatod az alulbiztosítottságot, ami az ún. pro rata (arányosított) kártérítés miatt hátrányos lehet számodra.

Mit jelent a Pro rata kártérítés?

A pro rata kártérítés azt jelenti, hogy a biztosító a kárt arányosítottan téríti meg. A kifizetett kárösszeg úgy aránylik a kár tényleges mértékéhez, ahogyan a biztosítási összeg aránylik az ingóság vagy vagyontárgy tényleges (újjáépítési vagy újrabeszerzési) értékéhez. Miért fontos karbantartani a lakásbiztosításod?


Például: az építőipari infláció miatt! Egyes becslések szerint az építőanyagok és a szakmunka áremelkedése egyes számítások szerint a 25%-ot is meghaladta 2022-ben. A 2022-es év áremelkedéshez igazított értékkövetési értesítőt (mely alapján elfogadhatod a következő biztosítási időszakra vonatkozó új biztosítási összegeket és az ahhoz tartozó díjakat) csak idén 2023. évben fogod megkapni.

Ez amiatt van, mert az értékkövetés mindig a Központi Statisztikai Hivatal által előző évben kiadott Gyorstájékoztató alapján történik. Ebben található az építőipari és a fogyasztói árindex, ami alapján meghatározzák a következő időszak biztosítási összegeit. 2021-ben a hivatalos építőipari árindex 7% volt az-az jól látható, hogy egy 12%-os biztosítási összeg emelésével sem lehet lekövetni a várható 25%-os inflációt. Így előfordulhat, hogy akkor is alulbiztosítottá válik évközben a szerződésed, ha a javasolt épületértéken kötötted a szerződésedet, és mindig elfogadtad az értékkövetési értesítőben szereplő új biztosítási összeget és az ahhoz tartozó díjat. Ezért nagyon fontos, hogy ha magas az infláció, ingatlanbiztosításodat kísérd figyelemmel, és lehetőség szerint egyeztess velünk mindenképpen!

LEHET, HOGY A TE INGATLANOD IS ALULBIZTOSÍTOTT?

Ne felejts el megkeresni minket, nézzük át együtt meglévő szerződésed!

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page